Knut Hamsun – Sult (1890)

Jeg hadde så tydelig mærket at når jeg sultet litt længe av gangen var det likesom min hjærne randt mig stille ut av hodet og gjorde mig tom. Mit hode blev let og fraværende, jeg følte det ikke længere på mine aksler.

– fra Knut Hamsuns “Sult”

Knut Hamsun “Sult”

Knut Hamsun Sult e-bog
Knut Hamsuns Sult (1890)

Sult er Hamsuns egentlige debutroman, og da den udkom i 1890, blev den en litterær succes af dimensioner. Den regnes blandt de helt centrale romaner i moderne europæisk romankunst, og foregreb det 20. århundredes mange skildringer af enkeltmenneskets fremmedgørelse i det moderne samfund.

Bogen handler om en ung, ukendt og fattig skribent som lever på sultegrænsen i 1880’ernes Kristiania (nutidens Oslo), og har som baggrund Hamsuns egne forsøg på at overleve i vintrene 1880-81 og 1885-86.

Hovedpersonen er præget af sociale og kunstneriske ambitioner, og han drives af følelser, fantasier og forestillinger, som står i stærk kontrast til hans virkelige liv som sultende, tiggende og arbejdsløs ung mand.

Sult er utvivlsomt en af de vigtigste romaner i moderne tider. En roman, komplex og af umådelig kraft. Jeg gik til og med til aftenundervisning i norsk for at lære nok af Hamsuns sprog til at læse ham i originalen. Jeg var trukket ind i hoved-karakterens liv og kniber så hurtigt, og så fuldstendigt. Hamsun skrev om sin helt fra indsiden, virkede det som. Mere end det, han fik nærmest mig til at læse ham fra indsiden også. Så når fyren var sulten, så rumlede min mave; når han var deprimeret, følte jeg mig dyster; når han var begejstret og vanvittig, så lo jeg højt og ropte ud hans ord af galskab mens jeg læste dem.

(Duncan McLean)

Download Knut Hamsun “Sult” som e-bog

Du kan downloade Knut Hamsuns bog “Sult” som e-bog gratis på denne side.

Andre bøger af Knut Hamsun

Se alle Knut Hamsuns bøger.