Knut Hamsun – Redaktør Lynge (1893)

Høibro kunde ikke forstå at denne tørre fremskridtskvinde med kort hår blandet sig i slike spørsmål som ægteskapet, hun stod i hans forestilling som en art hanmenneske i skjørter, et væsen av det tredje kjøn; stak man hul på hende vilde hun blø sand.

– fra Knut Hamsuns “Redaktør Lynge”

Knut Hamsun “Redaktør Lynge” (1893)

Knut Hamsun Redaktør Lynge 1893
Knut Hamsun “Redaktør Lynge” (1893)

Redaktør Lynge er en romantisk bog med stærk kritik af journalistikken i Norge og samtidigt en bog med mange antimodernistiske tendenser.

Bogen handler om den politiske situation i Norge i 1888-1893. Redaktøren Alexander Lynge arbejder for Gazette, en venstreorienteret avis. Han gør alt for at øge oplaget af avisen og misbruger derigennem den unge Ihlens tillid. Alexander Lynge menes at være en karikatur af redaktør ved Verdens Gang, Olaf Thommesen.

Bogen er en del af traditionen med journalistromaner ligesom Strindbergs “Røda rummet”. Da bogen blev udgivet fik den stor opmærksomhed.

Selv de små rosenrøde finner i hendes ansigt satte ham i henrykkelse.

(Redaktør Lynge)

..en av os bondestudenter som er blit skadet indvortes ved å bli overflyttet til fremmed jord og atmosfære, han er en liten rumler fra landsbygden som gjærne vil agere frighetsmand og staskar hvortil han ikke er født. Manden mangler hjærtets dannelse, hans blod er falsk i ham. Nærmere uttrykt er han en begavet skøiergut som aldri blir voksen. Det er min lille mening.

Redaktør Lynge

Andre bøger af Knut Hamsun

Se alle Knut Hamsuns bøger.